Ako hravo zvládnuť skúšky? Doprajte si niečo chutné!

Už je skoro koniec semestra a hladina stresových hormónov v krvi stúpa. Záverečné práce a skúšky niekedy prinášajú nepríjemné pocity. Nebojte sa, prezradím Vám spôsob ako ich aspoň na chvíľu zahnať do úzadia. Náš mozog musíme zamestnať niečím iným ako akademickými textami a to napríklad extázou chuťových pohárikoch v našich ústach.

Dnes si môžeme dopriať čokoľvek, lebo je Medzinárodný deň bez diét, ktorý sa slávi už 27 rokov. Vznikol vo Veľkej Británii na oslavu tela všetkých tvarov a má za cieľ pripomenúť nebezpečenstvá spojené s poruchou príjmu potravy. Dnes zabudnite na to, že sa nevojdete do minuloročných plaviek a užite si svoje jedlo naplno. Ak by ste radi vyskúšali niečo nové a zaručene kalorické prinášam Vám zopár tipov, kde sa dobre najesť, či už priamo v Bratislave alebo v jej neďalekom okolí.

Foto: Biofarma Stupava

Začneme tradičnou slovenskou kuchyňou, ktorá určite patrí do antidiétnej kategórie. Možno už niektorí z vás vyskúšali rôzne špeciality v  reštaurácii na Biofarme za Stupavou. Toto čarovné miesto sa skrýva na konci lesnej cestičky len pár minút od centra mesta. Areál farmy je plný zvierat a zdobia ho tiež starodávne drevenice. Najlepšie tu majú bryndzové halušky s oštiepkom a slaninkou alebo tiež bryndzové pirohy. Je to skvelé miesto aj na učenie sa vďaka trávnatým plochám počas slnečného jarného dňa, kde možno natrafíte aj na pasúce sa ovečky.

Druhou zastávkou v našom gastro výlete bude talianska kuchyňa. Za Istropolisom na Trnavskom mýte sa skrýva útulná Pizzeria La Mamma, ktorá ponúka tú najlepšiu pizzu už cez 20 rokov. Môžete si vybrať romantické sedenie na vyvýšenom schodíku, alebo čo najbližšie k šalátovému pultu, ktorý tiež stojí zato. Nájdete tam ochutené kombinácie, mrkvového, kapustového , šošovicového či cestovinového šalátu na pomerne nezdravý no veľmi chutný spôsob. Pizzové cesto je vždy tenučké, chrumkavé a cesnakové a prísady na ňom vždy čerstvé. Odporúčam skôr na príjemné večerné posedenie po náročnom dni učenia.

Foto: MTL Blog

Ďalšou alternatívou môže byť ázijská kuchyňa na štýl „all you can eat.“ Je ich v Bratislave mnoho ale ja vám odporučím tú najlacnejšiu, však sme študenti. Nájdete ju na adrese Trnavská Tower 50 s názvom Restaurant Peking. Výber jedla počas bežného pracovného týždňa tu prebieha pomerne netradične. Hneď po príchode ešte predtým než sa usadíte, si obehnete s táckou mnohouholník, ktorý skrýva na každej strane niečo iné.

Možete si vyberať polievky, mäská, zeleninky, prílohy, šaláty a dezerty na mnoho spôsobov. V omáčke či vyprážané, každí si tu nájde svoje. Najlepšie je, že cena za váš obed pred skúškou môže byť len 4,5 € ak sa zmestíte do 600 g (ak ste si naložili trošku viac priplatíte si 60 centov za každých 100g navyše, čo je stále super), avšak odporúčam v tento deň naberať skôr striedmo, aby sa vám potom všetka energia nepresunula z mozgu do žalúdka na tráviace procesy…

Foto: Delish.com

A na záver, ak tento semester všetko dobre dopadlo? Treba sa odmeniť dezertíkom za všetky tie prečítané knihy, seminárky, bakalárky a normostrany. Choďte si osladiť deň pod Michalskú bránu do Bistra Enjoy. Prekvapia vás krásne priestory a dekorácie a aj pestrý výber sladkých pochúťok. Z osobnej skúsenosti odporúčam pistáciový cheesecake a domácu čučoriedkovo jablkovú limonádu. Cenovo to tam je primerané centru Bratislavy, ale veď si to predsa po tom všetkom konečne zaslúžime.

Dobrú chuť!